Frågor & svar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om ProViva.

Ny design

Varför byter ni design?

För att tydligare differentiera sinsemellan våra olika produktfamiljer och smaker, sätta våra unika fördelar i fokus och modernisera varumärkets utseende.

Är det samma recept som innan fast ni har bytt design? 

Vi har endast ändrat utsidan, insidan är fortfarande detsamma. Ny design, samma goda smak!

Hur hittar jag den ProViva jag vanligtvis brukar köpa nu när ni har bytt design?

Varje produktfamilj: original, utan tillsatt socker/med sötningsmedel, utan tillsatt socker/utan sötningsmedel och soppor har nu fått sin egna unik färg för att man lättare ska kunna hitta rätt i hyllan. Smak står tydligt angivet på framsidan. Gå gärna in på vår produktsida för att läsa mer.

Allergier & Intolerans

Är ProViva glutenfri?

Bakterien i ProViva, Lactobacillus plantarum 299v, fermenteras i havre, så därigenom är ProViva inte glutenfri. Havre innehåller dock nästan inget gluten, men kan innehålla rester av andra sädesslag som gör det. För att vara helt säker på att inte få i sig något glutenprotein rekommenderar därför Svenska Celiakiförbundet att man använder så kallad ren havre. Ren havre odlas, fraktas, mals och paketeras på ett sätt som garanterar att inga rester från sädesslag med gluten blandas in. Det är bara ren havre som får kallas glutenfri. Till ProViva använder vi vanlig havre och därför står det inte glutenfri på förpackningen.

Havren är dock den enda ingrediensen i våra fruktdrycker som kan innehålla gluten och mängden havremjöl är bara 0,5 eller 0,8 % beroende på sort. Vi gör även glutenanalyser när vi ändrar i recept eller gör ny-lanseringar och hittills har analyserna inte visat att det finns gluten i dryckerna.

Hälsa & Användning

Kan man dricka ProViva när man är gravid?

Det går att konsumera ProViva som gravid. Dock bör man om man är gravid och har frågor kring sin diet alltid kontakta läkare eller dietist för att rådgöra. Till exempel innehåller vår fruktdryck Ananas/Äpple/Ingefära ca 1 % ingefärsjuice. Enligt livsmedelsverket bör man som gravid undvika att äta ingefära i mängder som är högre än normalt. Det finns dock inte definierat vilken mängd detta innebär.

Kan barn dricka ProViva?

ProViva Fruktdryck fungerar för hela familjen, men eftersom drycken inte är speciellt klassificerad som barnmat rekommenderar vi den från 3 års ålder.

Går det att dricka ProViva efter bäst före datumet?

Fruktdrycken mår bäst av att stå i kylen vid högst +8°. Det står på förpackningen att ProViva håller i 28–30 dagar, men i tester har hållbarheten varit betydligt längre. En oöppnad förpackning som stått i högst +8° är med säkerhet hållbar flera dagar efter ”bäst före”-datum. Öppnad håller den sig ungefär en vecka i kylskåpet.

Kan man värma ProViva?

En kall dag kanske du vill värma din ProViva Blåbärsoppa eller Nyponsoppa. Gör inte det. Laktobacillerna är känsliga för värme över 50°, det är dock inte skadligt att dricka uppvärmd ProViva.

Hur mycket fruktdryck ska man dricka?

Tänk att du ska dricka så mycket du tycker är gott och som du behöver för att uppnå det närings- och energiintag du strävar efter. Två glas ProViva Fruktdryck per dag ger ett intag av 1 miljarder Lactobacillus plantarum 299v. Det låter kanske mycket, men det är inte för mycket. Många tar ett glas ProViva till mellanmålet eller istället för en kopp kaffe. Det är också en bra början på dagen.

Kan man dricka ProViva under en antibiotikabehandling?

Det går utmärkt att dricka ProViva medan du genomgår en antibiotikabehandling. Bakterien Lactobacillus plantarum 299v i ProViva kan emellertid vara känslig för antibiotika. Därför är det bra att vänta två timmar efter att du har tagit medicinen innan du dricker din fruktdryck. Tar du annan medicin är det bra att låta bli att dricka ProViva en timme innan och vänta en timme efter att du har tagit tabletten.

Produkter & Ingredienser

Vad menar ni med goda bakterier? 

ProViva innehåller lactobaciller (LP 299v) som är mjölksyrabakterier. Mjölksyrabakterier har använts sedan urminnes tider att syra livsmedel som ett sätt att konservera men också för smakens skull. Våra bakterier överlever vägen ner till din tarm och blir ett tillskott till din tarmflora.

Är ProViva vegansk?

ProViva Fruktdryck är gjord av frukt, bär och havre. Drycken innehåller ingen laktos och inget mjölkprotein, vilket gör den till ett bra alternativ för personer med laktosintolerans eller mjölkproteinallergi och för veganer.

Är ProViva glutenfri?

Bakterien i ProViva, Lactobacillus plantarum 299v, fermenteras i havre, så därigenom är ProViva inte glutenfri. Havre innehåller dock nästan inget gluten, men kan innehålla rester av andra sädesslag som gör det. För att vara helt säker på att inte få i sig något glutenprotein rekommenderar därför Svenska Celiakiförbundet att man använder så kallad ren havre. Ren havre odlas, fraktas, mals och paketeras på ett sätt som garanterar att inga rester från sädesslag med gluten blandas in. Det är bara ren havre som får kallas glutenfri. Till ProViva använder vi vanlig havre och därför står det inte glutenfri på förpackningen.

Havren är dock den enda ingrediensen i våra fruktdrycker som kan innehålla gluten och mängden havremjöl är bara 0,5 eller 0,8 % beroende på sort. Vi gör även glutenanalyser när vi ändrar i recept eller gör ny-lanseringar och hittills har analyserna inte visat att det finns gluten i dryckerna.

Varför tillsätter ni socker i ProViva dryckerna?

I produkterna skapade efter vårt originalrecept (sedan 1994) tillsätter vi mindre mängd socker, för den goda smakens skull. Vill du undvika tillsatt socker kan du välja mellan våra produkter med sötningsmedel (som innehåller stevia) eller våra produkter som endast innehåller naturlig sötma från frukt och bär. Läs mer på produktsidan för att hitta din nuvarande eller framtida favorit.

Fick du inte svar på din fråga?