Laktobaciller

Vad är lactobaciller?

Det pratas en hel del om laktobaciller nuförtiden. Men vad är det egentligen för något? Det korta svaret är att laktobaciller är en grupp mjölksyrabakterier som människan har ätit i årtusenden. Ett lite längre svar hittar du här.

Det som skiljer ProViva från andra fruktdrycker är framför allt att den innehåller laktobaciller, närmare bestämt Lactobacillus plantarum 299v. Men vi var långt ifrån först med laktobaciller. Under årtusenden har människan fått i sig bakterierna via mjölksyrafermenterade livsmedel som yoghurt, ost, oliver, surkål, saltgurka, kimchi och salami. Med ProViva blir det både lätt och gott att göra det till en vana att ha laktobacillerna till hands i kylskåpet. Det är därför vi kallar fruktdrycken för Magens lille vän®. 

”Under årtusenden har människan fått i sig bakterierna via mjölksyrafermenterade livsmedel som yoghurt, ost, oliver, surkål, saltgurka, kimchi och salami.”

 

Miljoner bakterier i tarmen

När man tänker på bakterier är det lätt att tänka på sådant som inte är bra för kroppen. Men människan innehåller fler bakterieceller än människoceller. Slemhinnan i den övre delen av tunntarmen är täckt av 100 000 bakterier per gram slemhinna, och i tjocktarmen är siffran 10 miljoner bakterier per gram. Vi behöver våra bakterier.

Mjölksyrning används i hela världen

Ibland får vi frågan om det skulle kunna vara skadligt att äta laktobaciller? Det finns inga vetenskapliga studier som visar på risker med att äta eller dricka laktobaciller. Bakterierna växer till sig under mjölksyrajäsning, och mjölksyrning är en av mänsklighetens allra vanligaste konserveringsmetoder. Mjölksyrajäsning har använts genom årtusenden och är spritt i hela världen.

Osynliga magbakterier

Om du tittar på ditt glas ProViva ser det ut som en vanlig fruktjuice. För att säkert kunna säga att drycken innehåller levande laktobaciller har vi gjort omfattande tester av antalet bakterier per milliliter. Vi kontrollerar också regelbundet våra produkter enligt ett särskilt program. Då räknar vi bland annat hur många bakterier som finns per milliliter vid olika tidpunkter under lagringstiden.

Prata gärna med doktorn

Undrar du över vad bakterien Lactobacillus plantarum 299v har för effekt, fråga gärna en kostvägledare eller någon annan vårdpersonal. 

andra ämnen