recept

LÅT DOFTEN AV NYBAKAT SPRIDA SIG I KÖKET

HAVRESCONES

LÅT DOFTEN AV NYBAKAT SPRIDA SIG I KÖKET

Det är inte mycket som slår hembakade, nygräddade scones. Med det här receptet blir de dessutom färdiga fort och får en härlig karaktär av havregrynen. Har du några minuter över, imponera lite extra med hemmagjord apelsinmarmelad och vaniljfärskost som tillbehör. Ett glas ProViva Apelsin gör sig bra till.

recept

INGREDIENSER

Havrescones, 10 st:

3 dl mjölk

100 g smör

4 dl havregryn (gärna fiberhavregryn)

6 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1 ½ tsk salt

 

Vaniljfärskost:

200 g naturell färskost

1 st vaniljstång (urskrapad)

zest från 1 citron

1 msk honung

Apelsinmarmelad:

500 g (ca 4 st) apelsiner

500 g syltsocker

2 dl vatten

1 citron

GÖR SÅ HÄR

1.   Sätt ugnen på 250 grader och tärna smöret. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt därefter smörtärningarna och arbeta ihop till en grynig massa. Blanda sedan ner mjölken och arbeta till en deg.

 

2.   Forma degen till fyra bollar och platta ut dem på en plåt. Kryssa dina scones och grädda i ugnen i ca 10 minuter tills de fått lite färg.

 

3.   Gör vaniljfärskost: Blanda samman alla ingredienser till en slät kräm och servera med krämen och sylt eller marmelad. Kanske en hemlagad apelsinmarmelad?


APELSINMARMELAD:

1.   Tvätta apelsinerna noggrant under varmt vatten. Skär dem i tunna, små bitar med skalet på. Ta ur eventuella kärnor.

 

2.   Lägg apelsinbitarna i en kastrull med socker och vatten och låt allt koka på medelhög värme tills skalet är mjukt, ca 30 minuter.

 

3.   Skölj rengjorda glasburkar med kokande vatten och fyll dem med marmelad till kanten. Sätt på locket och låt marmeladen svalna. 

Proviva tipsar