hälsa

Proviva fruktdryck

Att ProViva kallas Magens lille vän® säger en del om fruktdrycken. Vad är det då den gör? Det korta svaret är att fruktdrycken tillför god smak till din mun och ett intag av levande bakterier. Ett lite längre svar hittar du här.

Till skillnad från andra frukt- och bärdrycker innehåller ProViva levande mjölksyrabakterier av stammen Lactobacillus Plantarum 299v, som finns naturligt bland annat på frukter och löv. Bakterien får växa till sig i en blandning av havre och vatten under ett dygn och blandas sedan med frukt- och bärjuicer till ProViva Fruktdryck. Numera finns den i 19 smaker, från svenska blåbär till indisk mango.

Goda bakterier till mellanmål

Hur mycket fruktdryck ska man dricka? Tänk att du ska dricka så mycket du tycker är gott och som du behöver för att uppnå det närings- och energiintag du strävar efter. Två glas ProViva Fruktdryck per dag ger ett intag av 20 miljarder Lactobacillus plantarum 299v. Det låter mycket, men det är inte för mycket. Många tar ett glas ProViva till mellanmålet eller istället för en kopp kaffe. Det är också en bra början på dagen.

”Två glas ProViva Fruktdryck per dag ger ett intag av 20 miljarder Lactobacillus plantarum 299v.”

Ingen laktos, inget mjölkprotein

ProViva Fruktdryck är gjord av frukt, bär och havre. Drycken innehåller ingen laktos och inget mjölkprotein, vilket gör den till ett bra alternativ för personer med laktosintolerans eller mjölkproteinallergi och för veganer. Vi vill bara passa på att nämna att ProViva Active, vår sport- och återhämtningsdryck, innehåller vassleprotein och därför inte ska drickas av mjölkproteinallergiker.

Frukt påverkar bakterierna

Olika varianter av ProViva Fruktdryck har olika frukt- och sockerinnehåll men alla innehåller levande bakteriekultur. Om fruktinnehållet överstiger en viss nivå blir bakterien för aktiv. Då växer den till sig och bildar koldioxid som försämrar smaken. Därför har vi hittills inte kunnat ha ett högre fruktinnehåll än maximalt 60 % i våra drycker.

ProViva mår bäst i kylen

Fruktdrycken mår bäst av att stå i kylen vid högst +8°. Det står på förpackningen att ProViva håller i 28-30 dagar, men i tester har hållbarheten varit betydligt längre. En oöppnad förpackning som stått i högst +8° är med säkerhet hållbar flera dagar efter ”bäst före”-datum. Öppnad håller den sig ungefär en vecka i kylskåpet.

En kall dag kanske du vill värma din ProViva Blåbär. Gör inte det. Laktobacillerna är känsliga för värme över 50°, det är dock inte skadligt att dricka uppvärmd ProViva.

Barnvänliga magbakterier

ProViva Fruktdryck fungerar för hela familjen, men eftersom drycken inte är speciellt klassificerad som barnmat rekommenderar vi den från 3 års ålder. Vill du läsa mer om innehållet i våra drycker, ta en titt på våra produkter.

Andra ämnen

FRUKTDRYCK OCH SUPERFRUKT

Mer eller mindre vätska, det är frågan.